Laat je kind lachen


Het is belangrijk dat je kind tijdig naar de tandarts gaat. Dit bevordert niet alleen een gezonde ontwikkeling van het gebit, maar het verkleint ook angst op latere leeftijd.


Daarom raden wij aan om je kindje vanaf het doorbreken van het eerste tandje mee te nemen op controle.


Dit hoeft voor niemand een financiële drempel te zijn: de basisverzekering vergoedt tandheelkundige kosten (met uitzondering van kronen, bruggen en een beugelbehandeling) voor alle kinderen en jongeren tot en met 17 jaar. 


Je kan je kind meenemen naar je eigen halfjaarlijkse controle; zo ziet je kind dat je zelf ook in de stoel ligt en dat er niets vervelends gebeurt.

Tips voor het tandartsbezoek van je kind  • Neem je kind alleen mee naar een halfjaarlijkse controle van jezelf wanneer je zeker weet dat er geen behandeling plaats gaat vinden.
  • Als je zelf angstig bent vraag dan je partner, een familielid of een andere bekende om je kind te vergezellen bij het (eerste) tandartsbezoek.
  • Voor jonge kinderen is het goed als een van de ouders tijdens de controle of behandeling aanwezig is. Oudere kinderen kunnen proberen het in hun eentje te doen. Daardoor krijgen ze meer zelfvertrouwen. Aanwezigheid van de ouders/verzorgers in de behandelruimte gaat veelal in overleg met de tandarts.
  • Blijft je er als ouder bij, laat dan zoveel mogelijk over aan de tandarts. Doe geen valse beloftes, zoals: ‘Er gebeurt niks’, ‘Je voelt absoluut niks’. Als het dan tòch pijn doet, kan je kind zich verraden voelen.
  • Je kan je kind belonen als het zich flink houdt. Geef het een klein presentje, laat het een uurtje langer opblijven of verzin iets anders leuks. Beloon altijd pas achteraf en beloof geen dingen vooraf (“Als je doet wat de tandarts zegt dan krijg je…..”). Dit leidt nogal eens tot lastige onderhandelingen met het kind. Bij ons kunnen ze na een behandeling natuurlijk ook een kleinigheidje uitzoeken.

De Tandarts 


De tandarts is de dokter voor je mond. Als je pijn hebt in de mond of als je gebit gecontroleerd moet worden, mag je naar de

tandarts. 

Goed Poetsen


Tandjes poetsen is belangrijk. Als je snoepjes eet of ranja drink worden je tandjes vies.

De tandenborstel en tandpasta maken je tandjes weer schoon. 

De Mondhygienist


Als de tandjes goed schoongemaakt moeten worden, mag je naar de monhygienist.

Kleurplaat


Wil jij ons je tekenkunsten laten zien? 

Neem deze kleurplaat ingekleurd mee 

en dan hangen wij hem in onze praktijk op.